부가가치 제고를 위한 부산항 발전 방향에 관한 연구
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | 이동운 | - |
dc.date.accessioned | 2017-02-22T06:08:04Z | - |
dc.date.available | 2017-02-22T06:08:04Z | - |
dc.date.issued | 2011 | - |
dc.date.submitted | 56961-10-28 | - |
dc.identifier.uri | http://kmou.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000002174995 | ko_KR |
dc.identifier.uri | http://repository.kmou.ac.kr/handle/2014.oak/9141 | - |
dc.description.abstract | Abstract : This dissertation aims at deriving the direction for the development of Busan Port for enhancing value-added. As compared to other major ports such as Rotterdam and Antwerp Port the value-added created by Busan Port is relatively small even though the volume of cargo handled is bigger in terms of container cargo. Therefore this dissertation at first reviewed the situation of 4 ports, Rotterdam, Antwerp, Busan and Ulsan in terms of facilities and cargo handled. After that it derived the position of Busan Port in comparison with those ports together with some implication for the direction of Busan Port development. Finally, it conducted questionnaire survey on the local experts about the macro and micro direction of Busan Port development and suggested sort, medium and long term direction for the development. | - |
dc.description.tableofcontents | 제1장 서론 1 1.1 연구의 배경 및 목적 1 1.2 연구의 내용 및 방법 1 1.3 문헌 검토 2 제2장 주요 항만 특성 분석 8 2.1 로테르담항 8 1) 시설 현황 8 2) 화물처리 현황 14 2.2 엔트워프항 16 1) 시설 현황 16 2) 화물처리 현황 18 2.3 부산항 19 1) 시설 현황 19 2) 화물처리 현황 26 2.4 울산항 27 1) 시설 현황 27 2) 화물처리 현황 31 제3장 부산항 위상 분석 33 3.1 부산항의 부가가치 위상 33 3.2 항만 기능 분석 35 3.3 항만 산업 위상 38 3.4 부산항의 한계 및 시사점 45 1) 한계 45 2) 시사점 45 제4장 부산항 발전 방향 48 4.1 전문가 의향 조사 48 4.2 분석 결과 48 1) 거시적 관점의 발전 방향 48 2) 미시적 관점의 발전 방향 50 4.3 부가가치 제고를 위한 단계별 발전 방안 52 1) 단기 발전 방안 52 2) 장기 발전 방안 53 제5장 결론 54 참고문헌 56 첨부 (설문지) 60 | - |
dc.language | kor | - |
dc.publisher | 한국해양대학교 해사산업대학원 | - |
dc.title | 부가가치 제고를 위한 부산항 발전 방향에 관한 연구 | - |
dc.type | Thesis | - |
dc.date.awarded | 2011-08 | - |
Items in Repository are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.