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Attractiveness of the various protein sources to juvenile olive flounder (Paralichthys olivaceus)

Title
Attractiveness of the various protein sources to juvenile olive flounder (Paralichthys olivaceus)
Author(s)
최동규
Keyword
넙치; 유인도; 다양한 단백질 원료; 어분; 상대적 사료 섭취율, Olive flounder (Paralichthys olivaceus); Attractiveness; Various protein sources; Fish meal; Relative feeding activity
Issued Date
2019
Publisher
한국대학교 일반대학원
URI
http://repository.kmou.ac.kr/handle/2014.oak/11812
http://kmou.dcollection.net/common/orgView/200000177023
Abstract
본 연구에서는 넙치 치어내 다양한 단백질 원료에 대한 먹이유인 정도를 평가하며, 우수한 먹이유인 정도를 보인 단백질 원료의 배합사료 내 첨가에 따른 사료섭취 향상을 위한 사료원료별 사육효과 조사를 평가하였다. 15 종류의 단백질 원료를 이용하여 3구간으로 분할 된 먹이유인 정도 평가 실험 장치를 사용하였다. 예비실험에서는 동일한 크기의 치어 30마리씩을 무작위로 수용해 먹이유인 정도 평가 실험을 평가하였다. 예비실험에서는 1회부터 9회까지 가장 높은 먹이 유인정도를 보인 4종류의 단백질 원료(전갱이, 정어리, 가수분해어분, 명태)를 나타냈다. 가장 높은 먹인 유인정도를 보인 4종류의 원료중에서, 5 반복구를 두어서 최종 먹이 유인정도를 평가한 결과, 1회차 에서는 전갱이가 정어리와 가수분해어분 보다 높게 나타났고, 2회차 에서는 정어리가 가수분해어분과 명태보다 높게 나타났다. 그리고 이들 중에서 높은 먹이유인 정도를 보인 3 종의 사료 원료와 양호한 멸치 분을 대조구로 이용하여 총 4종류의 실험 사료를 준비하여 15 반복구를 두어서 1주간의 사료섭취율 실험을 실시하였다. 1주간의 사육실험에는 600 마리의 넙치 치어를 60개의 유수식 수조에 분산 수용하였다. 대조구(Con) 사료에는 55%의 멸치분을 함유하였으며, Con 사료에 첨가한 멸치분 5%를 대신하여 우수한 유인 정도를 보인 3종류의 단백질 원료를 각 5%씩 첨가한 사료 총 4종류의 EP사료를 준비하였다. 모든 실험어는 1일 2회 만복시까지 손으로 공급하였다. EP 사료를 먹은 넙치 치어의 1주간 사료섭취율 실험에서 체중증가와 일일성장률은 JM 사료 공급구가 다른 모든 실험구보다 높게 나타났다. 사료섭취량은 JM 사료 공급구가 다른 모든 실험구보다 높게 나타났으며, 다음으로는 SM, HFM과 Con 사료 공급구 순으로 나타났다. 결론적으로, 넙치 치어내 15종류의 다양한 단백질 원료 중 전갱이. 정어리, 가수분해어분 순서로 가장 좋은 먹이 유인 정도를 나타났으며, 상대적 사료 섭취율과 사료섭취량에 있어서도 전갱이. 정어리, 가수분해어분 순서로 나타냈다.

|Attractiveness and the effect of dietary supplementation of various feed protein source on feed consumption in juvenile olive flounder were investigated. Fifteen feed ingredients were distributed in to a reinforced acrylic tank composed of an acclimatization chamber and 3 equally divided rectangular attracting chambers. For the preliminary test, similar sizes of thirty fish were randomly distributed in the acclimatization chamber and tournament comparison of feed ingredients was applied to evaluate attractiveness. The best top 4 feed ingredients (jack mackerel meal, sardine meal, hydrolyzed meal and Pollack meal) were selected by tournament comparison from 1st to 9th test. Among the final top 4 feed ingredients, jack mackerel achieved greater attractiveness to olive flounder than sardine and Pollack meal in the 1st trial. The attractiveness of olive flounder for sardine meal was higher than hydrolyzed fish and Pollack meal in the 2nd trial. Six hundred juvenile fish were randomly distributed in 60 flow-through tanks for the feeding trial. Four experimental EP were prepared: the control (Con) diet, and 5% jack mackerel meal (JM), sardine meal (SM), and hydrolyzed fish meal (HFM) diets. Each diet was assigned in 15 replication and hand-fed to satiation for a week. The weight gain and specific growth rate (SGR) of olive flounder fed the JM diet were higher than those of fish fed the Con, SM and HFM diets. The higher feed consumption(g/fish) was achieved in fish fed JM diets followed by the SM, HFM and Con diets, in order. In conclusion, the top 3 strong feeding attractant response of olive

flounder was observed in jack mackerel meal, followed by sardine meal and hydrolyzed fish meal in order among various (15 kinds) feed ingredients. The highest feed consumption and relative feeding activity were obtained in olive flounder fed the EPs containing jack mackerel meal, followed by sardine meal and hydrolyzed fish meal.
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해양생명환경학과 > Thesis
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