한국해양대학교

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일본 수산물시장에서의 한 · 중 수산물 수출경쟁력 비교분석

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dc.contributor.author 유효승 -
dc.date.accessioned 2017-02-22T06:53:56Z -
dc.date.available 2017-02-22T06:53:56Z -
dc.date.issued 2005 -
dc.date.submitted 56822-12-26 -
dc.identifier.uri http://kmou.dcollection.net/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000002175705 ko_KR
dc.identifier.uri http://repository.kmou.ac.kr/handle/2014.oak/9984 -
dc.description.abstract Japan is the world‘s largest importer of marine products, and also prefers them the most in the world. Half of Japan's consumption is imported and Japanese consumer preferences have not changed by recent years. Recently, by following the world trend of open-market trade, Japan has reduced or removed tariff and non-tariff barriers. Because of this, Japanese marine market is now very competitive in the world. The greatest competitor of Korea in the Japanese market is China. In this analysis I will compare Korea's competitiveness (The 75% share of Korea's marine product export is toward the japanese market) with China's competitiveness. After this analysis, I will then set forth some suggestions to increase the competitive power of Korean marine products in the Japanese marine market. In this study, I will analyze the production, consumption, and trade of Japanese marine products. Using the methods which professor Ki-Soo Kim(1999) applied to japanese marine products, I analyse Korea and China's competitive power from 2001 to 2003. In this analysis I use the RCA, RMI, and TSC competitiveness indices. Our data are derived from FAO Reports, and also Korea's, China's, and Japan's ministry of maritime affairs & fisheries statistical Reports. Korea still has some competitive power in the Japanese market, which is exposed to the existence of heavy competition. However, Korea's comparative advantage has been decreasing due to the influence of growing China's competitive strength. Consequently, Korea may have to forcefully supply Domestic products, secure product differentiation, and expand its export inventory to new products. In order to achieve korea's export plans to increase its share of exports in the Japanese market, Korea must diversify its export in terms of the kinds and quality of products and accommodate to Japanese imports demands. In particular, because of cheap chinese maritime products in the japanese market, Korea's competitiveness gradually has been decreasing in the japanese Market. China's exports to japan seem to increase rapidly, but because of the lack of skill and facilities, most of those exports are only raw materials. Korea tries to increase its competitive power by making more processed materials and refined products. Japanese consumption preference demands the high quality of products , so if Korea concentrates on more processed products and the quality of products, Korea will be successful in expanding the share of marine product export in the japanese market. -
dc.description.tableofcontents Ⅰ. 서 론 1 1. 연구의 배경 1 2. 연구의 목적 1 3. 연구방법 및 구성 2 4. 선행연구 검토 2 Ⅱ. 한·중·일 수산물 시장의 외부적 환경변화 6 1. 국제해양규범과 수산물 환경변화 6 2. 한·중·일 수산물 시장의 발달과정과 현황 7 (1) 한국 수산물 시장의 발달과정과 현황 7 (2) 중국 수산물 시장의 발달과정과 현황 8 (3) 일본 수산물 시장의 발달과정과 현황 10 Ⅲ. 한·중·일 수산물 시장 구조분석 12 1. 생산구조 12 (1) 한국의 수산물 생산구조 12 1) 한국의 수산물 생산동향 12 2) 연근해 어업 12 (2) 중국의 수산물 생산구조 13 1) 중국의 수산물 생산동향 13 2) 종류별 생산 14 3) 양식 생산 ·15 (3) 일본의 수산물 생산구조 15 1) 일본의 어업부문별 생산추이 15 2) 수산 종류별 생산구조 변화 16 2. 소비구조 17 (1) 한국의 수산물 소비구조 17 1) 수산물 소비패턴의 변화 17 2) 수산식품 소비지출 변화 20 (2) 중국의 수산물 소비구조 21 1) 수산물 소비동향 21 2) 향후 수산물 소비 전망 23 (3) 일본의 수산물 소비구조 25 1) 수산물 소비동향 25 2) 수산물 유통형태 변화 26 3. 수출입 구조 27 (1) 한국의 수산물 수출입 구조 27 1) 품목별 수출실적 27 2) 국가별 수출실적 28 3) 품목별 수입실적 29 4) 국가별 수입실적 30 (2) 중국의 수산물 수출입 구조 30 1) 수산물 수출실적 30 2) 품목별 수입실적 32 3) 어종별 수입실적 33 (3) 일본의 수산물 수출입 구조 33 1) 수산물 교역구조 33 2) 품목별 수출입 실적 37 Ⅳ. 한국과 중국의 일본 수산물시장에서의 경쟁력 분석 39 1. 수산물 경쟁력 측정 방법 40 (1) 현시비교우위지수 40 (2) 상대적 시장집중도지수 41 (3) 무역특화지수 41 2. 선행 연구의 경쟁력 분석 결과 42 (1) 현시비교우위지수 분석 결과 43 (2) 상대적 시장집중도지수 분석 결과 43 3. 본 논문의 경쟁력 분석 결과 46 (1) 현시비교우위지수 분석 결과 46 (2) 상대적 시장집중도지수 분석 결과 47 (3) 무역특화지수 분석 결과 47 4. 국제 경쟁력 분석 종합 48 5. 수산물 무역구조 질적 개선 방안 50 (1) 수산물 품질 및 안전성 제고 50 (2) 새로운 수출 상품의 지속적 창출 50 (3) 수출시장의 다변화와 내수시장 확대 51 (4) 수출전략 양식품목의 중점 육성 51 (5) 환경 친화적 양식어업 기반의 강화 52 Ⅴ. 결 론 53 참고문헌 54 -
dc.language kor -
dc.publisher 한국해양대학교 대학원 -
dc.title 일본 수산물시장에서의 한 · 중 수산물 수출경쟁력 비교분석 -
dc.title.alternative A Comparative Analysis of the Competitiveness of Korean and Chinese Fishery Export in the Japanese Market -
dc.type Thesis -
dc.date.awarded 2005-02 -
dc.contributor.alternativeName Yu -
dc.contributor.alternativeName Hyo-Seung -
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무역학과 > Thesis
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